Ukrayna şirketi Fire Point, Danimarka'da yeni bir silah fabrikası kuracak. Danimarka Savunma Bakanı Troels Lud Poulsen'in duyurusuyla ortaya çıkan bu gelişme, Kiev ve müttefikleri arasındaki askeri işbirliğini yeni bir boyuta taşıyor.
NATO ÜLKESİNDE İLK
Poulsen, Fire Point'in, F-16 savaş uçaklarının da konuşlu olduğu Vojens kentinde fabrika kuracağını açıkladı. Bu, bir Ukrayna savunma şirketinin faaliyetlerini bir NATO ülkesine taşıdığı ilk örnek olarak kayıtlara geçti. Bakan Poulsen, bu girişimi 'Ukrayna'nın güvenlik mücadelesine yardım eli' olarak nitelendirdi. Fire Point'in ürettiği savaş uçağı drone'ları ve seyir füzeleri arasında, 1.150 kg savaş başlığına sahip Flamingo FP-5 füzesi de bulunuyor. Danimarka'daki fabrika, ağırlıklı olarak füze yakıtı üretimine odaklanacak ve aralık ayına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.
KREMLİN'DEN OLASILI TEHDİT
Kuzey ve Baltık ülkeleri liderleri toplantısında, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin de hazır bulunduğu ortamda duyurulan bu işbirliği, olası tehditleri de beraberinde getiriyor. Poulsen, Kremlin'in 'sabotaj ve casusluk' ile yanıt verebileceğini kabul etti ve 'tehdidin elbette arttığını' söyledi. Ukrayna, Rusya ile devam eden savaş nedeniyle artan savunma ihtiyaçlarını karşılamak için yerli silah üretimini artırmaya çalışıyor; Temmuz ayında altı ay içinde ekipman ihtiyacının yüzde 50'sini karşılamayı hedefleyen bir plan açıklamıştı.


