Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kocaeli'ne yeni bir metro hattı müjdesini verdi. Bakan, Körfez-Derince-İzmit-Kartepe hattına hizmet verecek olan Körfezray Metrosu'nun temel atma töreninin 6 Eylül'de gerçekleştirileceğini duyurdu.
KÖRFEZRAY METROSU'NUN ÖZELLİKLERİ
28,5 kilometrelik çift hat ve 18 istasyondan oluşacak Körfezray Metrosu, Kocaeli'nin en yoğun ulaşım akslarından birine hizmet verecek. Projenin ilk etabı, Tüpraş Petkim'den başlayarak Derince ilçesi üzerinden geçecek, Millet Bahçesi ve Seka Park'ı katederek kent merkezine ulaşacak ve Kocaeli Otogarı'na uğradıktan sonra İzmit Doğu İstasyonu'nda son bulacak. Bakan Uraloğlu, ilk yılında günde yaklaşık 300 bin yolcuya hizmet verecek hattın yolcu sayısının 500 bine ulaşmasını öngördüklerini belirtti.
DEV KAZI MAKİNELERİ KULLANILACAK
Projede 6 adet dev kazı makinesi (TBM) kullanılacak. İlk iki TBM'nin montajı tamamlandı ve Seka Devlet Hastanesi istasyonundan otogar yönüne doğru kazı çalışmalarına başlanacak. Bakan Uraloğlu, Derince Eğitim Araştırma Hastanesi-Otogar arası TBM kazılarının Nisan 2027'de, tüm kazıların ise Nisan 2028'de tamamlanmasını hedeflediklerini açıkladı. Hattın, İzmit Seka Park Ana Transfer Merkezi, İzmit Milli İrade Meydanı, Kocaeli Otogarı, Körfez, Derince Devlet Hastanesi, Çenesuyu, Kuruçeşme, Bekirdere ve Dumlupınar Transfer Merkezleri'nde diğer toplu taşıma sistemleriyle entegre olacağı da belirtildi.
PROJENİN İKİNCİ ETABI
Projenin ikinci etabında ise Körfezray'ın kapsamı genişletilecek ve Kocaeli'nin daha geniş bölgelerine hizmet vermesi hedefleniyor. İkinci etabın bir ucunda Körfez ilçesi Atalar mevkii, diğer ucunda ise Kocaeli Fuar Merkezi ve Cengiz Topel Havalimanı yer alacak.


