Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından desteklenen bir organizasyon, Kazakistan'da düzenlenecek.
KAZAKİSTAN'DA DÜZENLENECEK SEMPOZYUM
Kazakistan Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi ve Kazakistan Temirbek Jurgenov Kazak Milli Sanat Akademisi ev sahipliğinde, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi koordinasyonunda ve Kazakistan Gazeteciler Birliği’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek olan V. Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir'in açıklamalarına göre büyük önem taşıyor. Demir, Kazakistan'daki kardeşlerinin ev sahipliğinde gerçekleşecek sempozyuma Türkiye'den ve Türk Dünyası'nın farklı bölgelerinden gelecek akademisyen ve sanatçıları ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti.
SEMPOZYUMUN GEÇMİŞİ VE KATILIM
2019 yılında Amasya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Uluslararası Türk Dünyası Basın Sempozyumu” olarak başlayan organizasyon, ikinci yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde isim ve kapsam değişikliği yaşayarak “Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu” haline geldi. Üçüncü sempozyum Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, dördüncüsü Özbekistan’ın Taşkent kentinde gerçekleştirildi. Bu yıl beşincisi düzenlenecek sempozyuma; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Avrupa’dan birçok üniversite, sanat akademisi, meslek örgütü ve kültür-sanat vakfı destek veriyor. Sempozyumda ayrıca Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu’nun her yıl organize ettiği ve bu yıl 10.su yapılacak Türk Dünyası Belgesel Film Festivali kapsamında Kazakistan belgesel film gösterimleri de yer alacak.
SEMPOZYUMUN AMACI VE SONUÇLARI
İletişim ve sanat alanında güncel akademik konuların tartışılması, ortak araştırma metotlarının geliştirilmesi ve Türk Dünyası ortak projelerine zemin hazırlanması amaçlanan sempozyuma, Türkçenin bütün lehçeleriyle birlikte İngilizce ve Rusça bildiriler de kabul edilecek. Sempozyum sonucunda ortaya çıkan bilimsel veriler Aralık 2025’te e-kitap olarak yayımlanacak. Bilim insanları ve sanatçıların sempozyuma dair detaylı bilgiye www.tdiletisimvesanatsempozyumu.com adresinden ulaşabilecekleri bildirildi.


