Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Brüksel'de bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında önemli açıklamalar yapıldı. Von der Leyen, Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında Avrupa ve Ukrayna için güvenlik garantilerinin gerekliliğine dikkat çekti. Ukrayna ordusuna herhangi bir kısıtlama getirilmemesi gerektiğini de vurgulayan von der Leyen, ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO'nun 5. maddesi benzeri bir güvenlik garantisi teklifini memnuniyetle karşıladıklarını ve AB dahil Gönüllüler Koalisyonu'nun da bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti.
AB'NİN YENİ MALİ ARACI VE İHA VURGUSU
AB'nin savunmasını güçlendirmek için oluşturulan ve 150 milyar avroluk finansman içeren Avrupa Güvenlik Eylemi (SAFE) aracılığıyla Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarının karşılanacağını ve savunma sanayi tabanının güçlendirileceğini açıklayan von der Leyen, özellikle insansız hava araçlarının (İHA) ortak çıkarlarına hizmet ettiğini söyledi. Ukrayna'nın AB üyeliğine desteklerini yineleyen von der Leyen, üyeliğin Kiev için bir güvenlik garantisi olacağını ve uluslararası sınırların zorla değiştirilemeyeceğini, bu kararların yalnızca Ukrayna tarafından verilebileceğini vurguladı. Rusya'ya yönelik ekonomik ve diplomatik baskıların Ukrayna'daki kan dökülmesi devam ettiği sürece süreceğini belirten von der Leyen, Moskova'ya karşı 19. yaptırım paketini eylül ayının başlarında hazırlayacaklarını ifade etti.
ZELENSKİ'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI VE ÜÇLÜ TOPLANTI ÖNERİSİ
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çok fazla talebi olduğunu ve bunların hepsini incelemenin zaman alacağını, ancak silahların baskısı altında bunun imkansız olduğunu, bu nedenle ateşkese ve nihai bir anlaşma üzerinde hızla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtti. Zelenski, Ukrayna Anayasası'nın toprak vermeyi ve ticaretini imkansız kıldığını, toprak meselesinin önemine işaret ederek bu konunun ancak Ukrayna, ABD ve Rusya liderleri tarafından üçlü bir toplantıda görüşülmesi gerektiğini söyledi. Rusya'nın şimdiye kadar böyle bir toplantıya ilişkin hiçbir işaret vermediğini belirten Zelenski, toplantı olmaması halinde Moskova'ya karşı yeni yaptırımlar uygulanması gerektiğini vurguladı. ABD'nin Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlamak için Avrupa ile birlikte çalışmayı kabul etmesinin önemli olduğunu, ancak garantilerin nasıl işleyeceği, ABD ve Avrupa'nın rolleri konusunda henüz ayrıntı olmadığını dile getirdi. Zelenski, von der Leyen ile savunma konusunda da görüştüklerini ve SAFE gibi programlar kapsamında daha aktif çalışmayı kabul ettiklerini ekledi. Polonya Dışişleri Bakanı Radosław Sikorski ise, Ukrayna için Batı'nın Gönüllüler Koalisyonu toplantısının sona erdiğini ve barışın sağlanması için baskının saldırgana uygulanması gerektiğini belirtti.


