Alaska'da düzenlenen ABD-Rusya Zirvesi'nde Avrupa'nın dışlanması sonrası, Avrupa Birliği liderleri Beyaz Saray'ın kapısını çaldı. Bugün Washington'da ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski arasında yapılması beklenen zirveye, Avrupalı liderlerden oluşan bir heyetin katılacağı açıklandı. Gönüllüler Koalisyonu olarak adlandırılan bu heyet, Zelenski'ye eşlik ederek Moskova'nın Batı'nın koşullarıyla savaşa sonlandırmasını talep edecek.
AVRUPA LİDERLERİNİN WASHINGTON ZİYARETİ
Gelişme, Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı zirvenin ardından ateşkes çağrısını geri çekmesi ve kararı Ukrayna'ya bırakmasının ardından yaşandı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Ukrayna liderinin talebi üzerine Almanya Başbakanı Merz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb gibi diğer Avrupa liderlerinin de ABD gezisine katılacağını duyurdu. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin de Washington'da bulunacağı belirtildi. Almanya hükümeti, Merz'in “Ukrayna'da hızlı bir barış anlaşmasına olan ilgiyi” vurgulamaya çalışacağını doğruladı.
KUZEY-BALTIK SEKİZLİSİ'NDEN ORTAK AÇIKLAMA
Avrupa'dan bir başka açıklama da Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç, Estonya, Letonya ve Litvanya’dan oluşan Kuzey-Baltık Sekizlisi (NB8) ülkelerinin liderlerinden geldi. Ortak bir yazılı açıklama yayınlayan ülkeler, 'Adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak için bir sonraki adım Ukrayna ile birlikte atılmalıdır. Ukrayna’nın geleceğine yalnızca Ukrayna karar verebilir. Ukrayna hakkında Ukrayna olmadan, Avrupa hakkında Avrupa olmadan karar alınamaz' ifadelerini kullandı. Trump, Alaska'dan Washington'a dönüşünde Zelenski ve Avrupalı liderlere bilgi vererek, 'Rusya ile Ukrayna arasındaki korkunç savaşı sona erdirmek için en iyi yolun, savaşı sona erdirecek bir barış anlaşmasına doğrudan varmak olduğu konusunda herkesin hemfikir olduğu'nu belirtti. Truth Social platformunda ateşkes anlaşmalarının çoğu zaman geçerli kalmadığını da ekledi. NATO Genel Sekreteri Rutte'nin de yarınki Trump-Zelenskiy görüşmesine katılacağı öğrenildi.


