GÜNDEM
Yayınlanma : 16 Ağustos 2025 18:02

Yeni düzenleme: Uzun süredir ekilmeyen araziler için kira sistemi geliyor

Yeni düzenleme: Uzun süredir ekilmeyen araziler için kira sistemi geliyor
Bakanlık, uzun süredir ekilmeyen arazilerin verimli kullanımı için yeni bir kira sistemi başlattı. 1 Eylül 2025'ten itibaren 45 gün içinde itiraz etmeyen araziler, devlet tarafından kiralanacak ve gelirleri sahiplerine aktarılacak.

Bakanlık, uzun süredir ekilmeyen arazilerin verimli bir şekilde kullanılması amacıyla yeni bir kira sistemi uygulamaya koyuyor. Bu yeni sistemde, boş kalan arazilerin kira bedelleri resmi komisyonlarca belirlenecek ve kiralama işlemleri devlet tarafından gerçekleştirilecek. Mülk sahiplerinin haklarını korumak ve şeffaflık sağlamak için detaylı bir süreç oluşturulmuştur.

ARAZİ SAHİPLERİNE ÖNEMLİ UYARI

Arazilerin kiraya verilmesini istemeyen tapu sahipleri için 45 günlük bir başvuru süresi belirlenmiş durumda. 1 Eylül 2025 tarihinden itibaren 45 gün içinde ilgili kurumlara başvurmayan araziler, otomatik olarak kiralama sürecine dahil edilecek. Bu süreçte, şeffaflık ve adaletin sağlanması hedefleniyor.

KİRA BEDELİ NASIL BELİRLENECEK?

Düzenlemede kira bedelinin, Arazi Tespit Komisyonu tarafından rayiç kira bedelinden düşük olmaması şartıyla belirleneceği açıklandı. Bu komisyon, il müdür yardımcısı, şube müdürü ve varsa ilçe müdürü gibi toplam 5 asil, 2 yedek üyeden oluşacak. Kira geliri ise herhangi bir kesinti yapılmadan doğrudan arazi sahiplerinin hesaplarına yatırılacak. Bu uygulama, hem gıda güvenliğine hem de ülke ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor.