Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Eğirdir Gölü'nün su seviyesini yükseltmek amacıyla hayata geçirilecek yeni bir projenin detaylarını açıkladı. Aksu Havzası'ndan yılda 42 milyon metreküp suyun Eğirdir Gölü'ne aktarılacağı projede ihale süreci tamamlandı ve yapım sözleşmesi imzalandı. Bakan Yumaklı, projenin tarımsal üretimi güvence altına alacağını ve göle can suyu olacağını belirtti.
EĞİRDİR GÖLÜ'NE CAN SUYU
Bakan Yumaklı, Eğirdir Gölü'nün Isparta ve Türkiye için büyük önem taşıyan bir doğa harikası olduğunu vurguladı. Yıllardır ağır su baskısı altında olan gölün, bölge çiftçisinin sulama ihtiyacını karşıladığını ve ülkede en çok su kullanılan göllerden biri olduğunu hatırlattı. Son 10 yılda gölün derinliğinin 11 metreden 6 metreye, hacminin ise yüzde 55 oranında azaldığını kaydetti.
DEVLET SU İŞLERİ'NDEN ÖNEMLİ ADIM
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) daha önce Eğirdir Gölü ve Havzası'nda birçok iyileştirme çalışması gerçekleştirdiğini anlatan Bakan Yumaklı, 1990'da hizmete alınan Yılanlı Derivasyonu ile Aksu Havzası'ndan 2,2 milyar metreküp suyun göle aktarıldığını belirtti. Ayrıca, havzada 120 bin dekar alanın sulama sistemlerinin modernize edildiğini ve bu çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Gölden tarımsal sulama için yıllık ortalama 140 milyon metreküp su kullanıldığını, ancak geçen yıl su seviyesinin düşmesi nedeniyle sadece 50 milyon metreküp su verilebildiğini ifade etti. Bakan Yumaklı, Eğirdir Gölü'nü korumayı, milletin üretim gücünü, gıda güvenliğini ve iklim direncini korumakla eş anlamlı gördüğünü dile getirdi.
21 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
20 Haziran'da açıklanan 'Eğirdir Gölü Su Eylem Planı' kapsamında, suyu daha etkin ve adil kullanmak, yer altı ve yüzey sularını bilimsel temelde yönetmek ve doğal dengeyi korumak hedeflerinin belirlendiğini açıklayan Bakan Yumaklı, 2025-2030 yılları arasında yapılacak 21 milyar liralık yatırımla Isparta'nın 6 yıllık içme-kullanma suyu ihtiyacına karşılık gelen 150 milyon metreküp suyun sadece bir yılda tasarruf edileceğini belirtti. Gölün su miktarını artırarak seviyesinin yükseleceğini, yer altı sularının korunacağını, gölün su kalitesinin yükseleceğini ve göl ve havzasının ekosisteminin korunacağını vurguladı. Sözleşmenin imzalanmasının ardından hayata geçirilecek yatırımların Isparta ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi.


