Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
SAVUNMA GÜÇLENDİRİLMESİ VE SİLAH TEDARİKİ
Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ABD Başkanı Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesi ve ülkesinin savunma kabiliyetlerinin artırılması konularını ele aldıklarını belirtti. Görüşmede, Ukrayna'ya PATRIOT hava savunma sistemlerinin verilmesi ve uzun menzilli saldırılar yapabilmek için ülkesinin imkanlarının artırılması gibi konuların gündeme geldiğini kaydeden Zelenski, "Rusya'nın, Amerikalıların bize 'Tomahawk' (seyir füzeleri) verme ihtimalinden korktuğunu görüyoruz ve duyuyoruz. Bu, barış için fayda sağlayabilecek türden bir baskının işaretidir." değerlendirmesinde bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile de telefonda görüştüğünü bilgisini paylaşan Zelenski, savaşın sona erdirilmesi için gereken diplomatik adımları ele aldıklarını ve Ukrayna ordusunun acil ihtiyaçlar listesini Fransa tarafına ileteceklerini kaydetti. Silah tedariklerinin hızlandırılması konusunda Macron ile anlaştıklarını belirtti.
ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİNDE KRİZ DEVAM EDİYOR
Ukrayna'da Rus ordusunun kontrolündeki Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nde yaşanan elektrik kesintileri konusuna da değinen Zelenski, santraldeki son durumu Macron ile görüştüğünü kaydetti. Zelenski, Rusya'nın bu santraldeki durumu çözmek istemediğini savunarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın Rus tarafına baskı kurması gerektiğini belirtti. Rus ordusunun bölgedeki saldırıları durdurması ve Ukraynalı uzmanların santrale girerek elektrik sorununu çözmeleri gerektiğini ifade eden Zelenski, "Zaporijya Nükleer (enerji) Santrali'ndeki en uzun elektrik kesintisi devam ediyor. Santral neredeyse 3 haftadır dizel jeneratörlerle çalışıyor." dedi. Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumundaki Zaporijya, Mart 2022'de Ruslar tarafından ele geçirilmişti. Halihazırda Rus ordusu kontrolünde olan santralin çevresinde topçu saldırıları yaşanırken, Ukrayna ve Rusya saldırılar konusunda birbirini suçluyor.


