DÜNYA
Yayınlanma : 21 Eylül 2025 21:24

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, 6 yıl sonra ilk kez Çin'i ziyaret etti

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, 6 yıl sonra ilk kez Çin'i ziyaret etti
ABD Temsilciler Meclisi üyelerinin 6 yıl aradan sonra Çin'e yaptığı ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Çin Başbakanı Li Qiang ile yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki siyasi temasların artırılması üzeri
ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, 6 yıl sonra ilk kez Çin'i ziyaret etti

ABD Temsilciler Meclisi'nden bir heyet, 2019 yılından beri ilk kez Çin'i ziyaret ederek Çin Başbakanı Li Qiang ile görüştü.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki telefon görüşmesinin ardından gerçekleşen bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanıyor. ABD'li Demokrat siyasetçi Adam Smith liderliğindeki iki partili heyet, Pekin'deki Büyük Halk Sarayı'nda Başbakan Li Qiang ile görüştü.

ZİYARETİN ÖNEMİ

Çin Başbakanı Li Qiang, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirmeye yardımcı olacağını belirtirken, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Adam Smith, ABD ve Çin arasında daha sık siyasi temasların gerekliliğini vurguladı. Smith, ABD Temsilciler Meclisi'nin Çin'e yaptığı ziyaretlerin 6-7 yıl arayla gerçekleşmesinin doğru olmadığını ifade etti. 2019'dan bu yana ilk ziyaret olan bu görüşmenin, iki ülke arasındaki gerilimleri azaltmada etkili olması bekleniyor.

COVID-19'UN ETKİSİ

Çin'in Covid-19 salgını sonrasında sınırlarını kapatması nedeniyle iki ülke arasındaki diplomatik ziyaretler sekteye uğramıştı. Salgının kaynağına ilişkin tartışmalar da iki ülke arasındaki gerginliği artırmıştı.