Anayasa Mahkemesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğunun genel hükümlere tabi olduğuna dair düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmadığına hükmetti.
HUKUKİ SORUMLULUK DEĞERLENDİRİLDİ
Mahkeme, 11 Aralık 2025 tarihli kararında (E.2025/155), 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 103. maddesindeki motorlu bisiklet ibaresine yönelik yapılan itirazı inceledi. Yüksek Mahkeme, bu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmadığına ve itirazın reddine karar verdi. Düzenleme, motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğunun Karayolları Trafik Kanunu kapsamındaki özel sorumluluk hükümleri yerine genel hükümlere tabi olacağını belirtiyor. Başvuruda, motorlu bisikletlerin karıştığı kazalarda yalnızca sürücünün sorumlu tutulması ve zorunlu mali sorumluluk sigortasının uygulanmaması gibi hususlar öne sürülerek kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu iddia edilmişti.
MAHKEMENİN DEĞERLENDİRMESİ
Anayasa Mahkemesi, 2918 sayılı Kanun’da tehlike sorumluluğunun motorlu taşıtların işletilmesi açısından işleten yönünden düzenlendiğini hatırlatarak, motorlu bisikletlerin bu kapsamda aynı ölçüde tehlike arz eden araçlar olarak değerlendirilmediğini ifade etti. Mahkeme, motorlu bisiklet kazalarında sürücünün kusuru bulunması durumunda Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca tazminat talep edilebileceğini belirtti. Mahkeme, motorlu bisiklet kazalarında adam çalıştıranın sorumluluğu, hakkaniyet sorumluluğu ve ev başkanının sorumluluğu gibi çeşitli hukuki düzenlemelerin de uygulanabileceğini vurguladı. Yüksek Mahkeme, motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğunun genel hükümlere tabi tutulmasının, devletin mülkiyet hakkı ve kişinin maddi varlığını koruma yükümlülüklerine aykırı olmadığını belirtti.


