Doğu Karadeniz'in balıkçılık sektöründe önemli bir yere sahip olan Türk somonu, bu yılın ilk 11 ayında bölge ekonomisine ciddi bir katkı sağladı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı İsmail Kobya'nın paylaştığı bilgilere göre, bu dönemde bölgeden tam 18 farklı ülkeye 25 bin 186 ton Türk somonu ihraç edildi.
EN ÇOK RUSYA PAZARINA İHRACAT YAPILDI
Bu ihracat seferberliğinden elde edilen gelir ise dudak uçuklattı. Toplamda 164 milyon 725 bin 741 dolarlık bir ihracat geliri elde edildiği belirtilirken, en büyük payın Rusya'ya ait olduğu vurgulandı. Rusya'ya yapılan Türk somonu dış satımı 91 milyon 31 bin 963 dolara ulaştı. Rusya'yı, 26 milyon 248 bin 566 dolarla Vietnam ve 21 milyon 892 bin 521 dolarla Japonya takip etti. Bununla birlikte, Slovakya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya gibi ülkelere de önemli miktarda ihracat gerçekleştirildi.
TRABZON İHRACATIN LOKOMOTİFİ OLDU
Bölgesel bazda bakıldığında, toplam ihracatın 119 milyon 938 bin 596 doları Trabzon'dan gerçekleştirildi. Trabzon'dan Rusya başta olmak üzere toplam 15 ülkeye 17 bin 992 ton Türk somonu satışı yapıldı. Doğu Karadeniz ve özellikle Trabzon, Türk somonu ihracatını daha da artırmak ve katma değeri yüksek ürün çeşitliliğini geliştirmek amacıyla yeni hedef pazarlar belirleyerek çalışmalarını sürdürüyor.


