DÜNYA
Yayınlanma : 15 Eylül 2025 12:07

İsrail ordusunun Hamas saldırısına hazırlıksız yakalandığı ortaya çıktı

İsrail ordusunun Hamas saldırısına hazırlıksız yakalandığı ortaya çıktı
İsrail ordusunun, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına ilişkin önemli istihbarat bilgilerini alamadığı ve saldırıdan saatler önce ancak kısmi uyarılar üzerine harekete geçtiği, gizli bir iç soruşturma sonucu ortaya çıktı. Soruşturma, operasyon şefinin saldır

İSTİHBARAT EKSİKLİĞİ

İsrail ordusunun rutin ve savaş zamanında kuvvetlerini yöneten IDF Operasyon Bölümü, Hamas'ın "Aksa Tufanı Operasyonu" hakkında önemli istihbarat bilgilerini alamadı. O dönemde IDF Operasyon Bölümü başkanı olan Tümgeneral Shlomi Binder, Gazze'deki şüpheli faaliyetlerden ancak 7 Ekim saat 02.30'da haberdar oldu ve birkaç saat sonra ulusal acil durum ilan etti. Soruşturma, Binder'in eylemlerini eleştirdi, ancak genelkurmay başkanının Binder'ı desteklemesi bekleniyor.

ERİHA DUVARI PLANININ GÖZ ARDI EDİLMESİ

Saldırı planı, saldırıdan bir yıldan fazla önce 8200 Birimi tarafından ortaya çıkarıldı ve 2022'de bir istihbarat raporuna dönüştürüldü. Ancak Tümgeneral Shlomi Binder, görev süresi boyunca Hamas'ın “Eriha Duvarı” planı hakkında hiçbir zaman bilgilendirilmedi. Binder, Şin Bet güvenlik servisi ve Askeri İstihbarat'ın ilk kez işaretleri fark etmesinden 5 saat sonra, 7 Ekim saat 02.30'da Gazze'de olağandışı faaliyetler olduğu bilgisini aldı. Genelkurmay Başkanı Zamir, 2026 yılına kadar devam etmesi beklenen Gazze'deki planlanan manevra öncesinde, orduda karışıklık çıkmasından korkarak, komitenin bulgularının ele alınmasını ve yayınlanmasını dondurma kararı aldı.