GÜNDEM
Yayınlanma : 18 Şubat 2026 10:08

İzmir Körfezi'nde Lodos Etkisi: Deniz Seviyesi Rekor Kırdı!

İzmir Körfezi'nde Lodos Etkisi: Deniz Seviyesi Rekor Kırdı!
İzmir'de lodos ve düşen hava basıncı nedeniyle deniz seviyesi 85 cm'ye yükseldi. Büyükşehir belediyesi ekipleri, olası su baskınlarına karşı kıyı şeridinde önlemler aldı ve müdahale etti.

İzmir'de gün boyu süren yağışlı hava, düşen hava basıncı ve etkili olan lodos rüzgarı nedeniyle deniz seviyesinde olağanüstü bir yükseliş yaşandı. Pasaport ölçüm istasyonundan alınan verilere göre, deniz seviyesi akşam saatlerinde 85 santimetreye kadar ulaştı.

DENİZ BASINCI VE LODOS BİRLEŞTİ

Meteorolojik verilere göre, sabah saatlerinde 1005 milibar civarında seyreden hava basıncı, gün içinde 1000 milibarın altına düştü. Hava basıncındaki bu düşüş, deniz yüzeyinin yukarı doğru itilmesine neden olurken, öğleden sonra hızlanan lodos rüzgarı da bu etkiyi artırdı. Körfez'de suyun karaya doğru itilmesiyle deniz seviyesinde belirgin bir artış gözlemlendi. Akşam saatlerinde etkili olan yoğun yağmur da yükselişe katkıda bulunan bir diğer faktör oldu.

BELEDİYE EKİPLERİ TEKHİR ALDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, olası su baskınlarına karşı Alsancak Kordon ve Karşıyaka kıyıları gibi riskli bölgelerde önlemlerini artırdı. İZSU ekipleri, kanalizasyon sistemlerinde geri basma riskine karşı pompa sistemlerini devreye sokarken, itfaiye ekipleri de gelen su baskını ihbarlarına hızla müdahale etti. Zabıta ekipleri de kıyı şeridinde düzenli olarak devriye gezerek olası olumsuzluklara karşı teyakkuzda bulundu. Yetkililer, özellikle deniz kenarındaki alçak kotlu bölgelerde yaşayan vatandaşları dikkatli olmaları ve zorunlu olmadıkça kıyı bölgelerinden uzak durmaları konusunda uyardı.