NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İttifak'ın savunma ve caydırıcılığının güçlendirilmesinin sadece asker sayısına değil, aynı zamanda savunma sanayisinin üretim kapasitesine de bağlı olduğunu vurguladı. Rutte, Türkiye'deki üç binden fazla şirketten oluşan savunma sanayi üssünün, bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için gerekli çıktıyı sağladığını belirtti.
RUSYA TEHDİDİ VE SAVUNMA YATIRIMLARI
Rutte, Brüksel'deki Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da sivilleri ve kritik altyapıyı hedef aldığını, müttefik hava sahasını ihlal ettiğini ve siber saldırılar düzenlediğini söyledi. Bu tehditlere karşı sarsılmaz bir teyakkuz ihtiyacının altını çizen Rutte, savunma yatırımlarının önemine dikkat çekti. Müttefiklerin, Lahey Zirvesi'nde verilen ve GSYİH'nin yüzde 5'inin savunmaya yatırılması taahhüdüne doğru bir yol haritası oluşturduklarını ifade etti.
UKRAYNA DESTEĞİ VE BARIŞ ÇABALARI
Ukrayna konusunda, ABD Başkanı Donald Trump'ın barış çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirten Rutte, bu çabanın hayati önem taşıdığını ve ABD'nin öncülük etmesini desteklediklerini söyledi. Aynı zamanda, Kanada, Almanya, Hollanda, Norveç ve Polonya'dan ek taahhütler alındığını duyurdu. Ukrayna'nın Öncelikli İhtiyaçlar Listesi (PURL) programı kapsamındaki toplam taahhütlerin 4 milyar doları aştığını ve yıl sonunda 5 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.
ÇİN'İN YÜKSELİŞİ VE GELECEK ADIMLAR
Rutte, Çin'in Rusya'ya verdiği desteğin kritik olduğunu ve kendi silahlı kuvvetlerini hızla kurduğunu belirtti. Çin'in bu on yılın sonunda bin nükleer savaş başlığına ulaşacağını, ABD'den daha fazla donanma gemisine sahip olduğunu ve gelişmiş bir savunma sanayi üssüne sahip olduğunu ifade etti. NATO'nun bir savunma ittifakı olarak kalacağını ve topraklarını korumak için gerekeni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.


