DÜNYA
Yayınlanma : 13 Eylül 2025 01:03

Nepal'de gençler Discord'da yeni başbakan seçti

Nepal'de gençler Discord'da yeni başbakan seçti
Nepal'de sosyal medya yasaklarına ve hayat pahalılığına karşı düzenlenen protestoların ardından, gençler Discord üzerinden bir araya gelerek yolsuzluk karşıtı eski başyargıç Sushila Karki'yi geçici başbakan seçti. Karki, 73 yaşında Nepal'in ilk kadın başb

SOSYAL MEDYA YASAKLARI VE PROTESTOLAR

Nepal'de eski başbakan KP Sharma Oli, Facebook, Instagram, WhatsApp, YouTube ve Twitter gibi platformları yasaklamaya kalkışınca ülke genelinde protestolar patlak vermiş ve Oli başta olmak üzere hükümet yetkilileri istifa etmişti. Ordunun sıkı önlemlerine rağmen, gençler Hami Nepal adlı sivil grubun kurduğu Discord sunucusunda toplandı.

100 BİN KİŞİLİK DİSCORD TOPLANTISI

100 bini aşkın katılımcı, adaylarla çevrimiçi görüşmeler yaptı ve oylama sonucunda yolsuzluk karşıtı kimliğiyle tanınan eski başyargıç Sushila Karki’yi geçici başbakan olarak seçti. Cumhurbaşkanı Paudel'in huzurunda düzenlenen törende, Karki geçici hükümete başkanlık etmek üzere yemin etti. Böylelikle Nepal'in ilk kadın başbakanı olan 73 yaşındaki Karki'ye, 6 ay içinde ülkeyi seçimlere götürme yetkisi verildi. Karki'nin göreve başlamasının ardından sınırlı bir kabinenin açıklanması ve ilk kabine toplantısında meclisin feshedilmesinin önerilmesi bekleniyor. Ülkede 2016'da Yüksek Mahkeme Başkanlığına gelerek bu görevi üstlenen ilk kadın olan Karki, "yolsuzluğa karşı sıfır tolerans" yaklaşımıyla tanınıyor.