Nijerya'nın Kaduna eyaletinde yaşayan Auwal Abubakar, ülkedeki yükselen akaryakıt fiyatlarına karşı etkili bir çözüm geliştirdi: Suyla çalışan araçlar için bir cihaz tasarladı. Tasarım mühendisliği mezunu Abubakar, kendi imkanlarıyla geliştirdiği 'HHO (oksi-hidrojen) jeneratörü' benzeri cihaz, suyu gaz haline dönüştürerek araçların bu gazla çalışmasını sağlıyor.

YENİLİKÇİ TASARIM
Aracın motoruna takılan cihaz, suyu elektroliz yöntemiyle HHO gazına dönüştürüyor. Bu sayede araçlar ya tamamen hidrojenle çalışabiliyor ya da mevcut yakıtla birlikte kullanılarak daha düşük maliyet, daha uzun motor ömrü ve daha az emisyon sağlıyor. Abubakar'ın tasarımı hem benzinli hem de dizel araçlarla uyumlu çalışabiliyor, motor performansını artırıyor, emisyonu düşürüyor ve motor ömrünü uzatıyor.

ÇOCUKLUK HAYALİ GERÇEK OLDU
Kaduna eyaletindeki kendi atölyesinde çalışmalarını sürdüren Abubakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk yıllarından itibaren bir şeyler geliştirmeye ilgi duyduğunu ve çocukluk hayalinin teknolojiye dönüştüğünü belirtti. Kodlama ve programlama eğitimi almasına rağmen makine mühendisliğinde kendini yetiştiren Abubakar, bugüne kadar plastik işleme makinesi de dahil çeşitli makineler tasarladığını söyledi. Abubakar, yaptığı çalışmalarda Nijerya'da artan akaryakıt fiyatları ve çevre kirliliğine karşı çözüm arayışında olduğunu vurguladı. Yaklaşık 8 ay süren araştırma ve deneme sürecinin ardından araçlar için suyun elektrolizi prensibine dayalı, HHO jeneratörü benzeri özel bir tasarım geliştirdiğini belirterek, 'Bu cihaz, suyu hidrojen ve oksijen gazına dönüştürerek motorlarda yanma işlemi için kullanılmasını sağlıyor. Böylece araçlar ya tamamen suyla çalışabiliyor ya da mevcut yakıtla birlikte daha verimli hale gelebiliyor.' dedi.

YERLİ MALZEMELERLE GELİŞTİRİLDİ
Abubakar, cihazın geliştirme sürecinde birçok kez başarısız olduğunu ancak pes etmediğini anlattı. Geliştirdiği cihazda tamamen yerli malzeme kullandığını aktaran Abubakar, 'Bu süreçte en büyük zorluk güvenlik oldu. Gazla çalışırken çok dikkatli olmanız gerekiyor ama elimde profesyonel güvenlik ekipmanları yoktu. Buna rağmen çalışmaları sürdürdüm.' diye konuştu. Bir dolumla 1500 kilometreye kadar yol alınabileceğini kaydeden Abubakar, bu buluşun maliyet bilincine sahip sürücüler için önemli bir alternatif sunduğunu dile getirdi. Nijerya'da zaman zaman doğal gaz ve kömür fiyatlarının yükseldiğine işaret eden Abubakar, ilk tasarımlarında kullanılmış motor yağıyla çalışan ocaklar geliştirdiğini, mahalle sakinlerinin bu ürünlere yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Ancak akaryakıt fiyatlarının artmasıyla HHO jeneratörü üzerine yoğunlaştığını söyleyen Abubakar, 'Bugün akaryakıt çok pahalı. Ben aracımı suyla çalıştırıyorum ve yakıt için para harcamıyorum. Hayalim, ileride ülkenin her yerinde suyla çalışan arabalar görmek.' dedi. Nijerya, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olmasına rağmen, petrol ürünlerinin işlenmesi için yeterli rafineri kapasitesinin olmaması nedeniyle büyük miktarda işlenmiş yakıtı ithal ediyor. Bu durum hem maliyetleri yükseltiyor hem de özellikle ulaşım sektöründe halkın yükünü artırıyor.




