Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan Ocak 2026 verileri, sektörde karmaşık bir tabloyu gözler önüne seriyor. Rapora göre, yılın ilk ayında toplam otomotiv üretimi ve ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre düşüş gösterirken, yurt içi pazarındaki satışlarda ise dikkat çekici bir artış yaşandı.

ÜRETİMDE GENEL DÜŞÜŞ VE TİCARİ ARAÇLARDA BÜYÜME
OSD verilerine göre, 2026'nın Ocak ayında toplam otomotiv üretimi, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5 oranında azalarak 99 bin 247 adet olarak kaydedildi. Bu düşüşte en büyük payı otomobil üretimi aldı; otomobil üretimi yüzde 17'lik bir gerilemeyle 55 bin 504 adede düştü. Traktör üretimi de hesaba katıldığında toplam üretim 100 bin 864 adet oldu. Ancak, ticari araç segmenti bu genel düşüşe direnç gösterdi. Ocak ayında ticari araç üretimi yüzde 16 artarken, bu artış ağır ticari araçlarda yüzde 47, hafif ticari araçlarda ise yüzde 14 olarak gerçekleşti. Bu durum, ticari araç segmentinin yıla güçlü bir başlangıç yaptığını gösteriyor.
İHRACAT AZALDI, İÇ PAZAR HAREKETLENDİ
Sektörün ihracat performansı da üretimdeki genel düşüşle paralel bir seyir izledi. Yılın ilk ayında toplam otomotiv ihracatı, adet bazında bir önceki yıla göre yüzde 17 azalarak 64 bin 725 adet oldu. Otomobil ihracatındaki düşüş ise daha da belirgindi ve yüzde 28'lik bir gerilemeyle 34 bin 250 adet seviyesinde gerçekleşti. İhracat ve üretimdeki olumsuz tabloya karşın, yurt içi pazarındaki canlılık sektöre umut verdi. Ocak 2026'da toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 77 bin 590 adetlik bir hacme ulaştı. Otomobil pazarı da yüzde 9'luk bir büyüme kaydederek 61 bin 55 adet olarak kapandı. Ticari araç pazarı ise yüzde 14'lük büyüme ile iç pazardaki artışın lokomotifi oldu.

