İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Madrid'deki Başbakanlık binasında (Moncloa) yaptığı açıklamada, İsrail'e karşı alınacak önlemleri duyurdu. Sanchez, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini kınayarak, 'İsrail'in Gazze'de yaptıkları bir savunma değildir, savunmasız bir halkı yok etmektir.' dedi. İspanya'nın tek başına İsrail'i durduramayacağını, ancak bu durumun çaba göstermeyi bırakmaları anlamına gelmediğini vurguladı.
İSPANYA'NIN İSRAİL'E KARŞI 9 MADDELİK YAPTIRIM PLANI
BM kayıtlarına göre, İsrail'in son iki yıldır Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarında 63 binden fazla kişinin öldüğünü, 15 bin 900'den fazla kişinin yaralandığını, 250 bin kişinin açlık sorunu yaşadığını ve yarısı reşit olmayan 2 milyon kadar kişinin yerinden edildiğini hatırlatan Sanchez, İsrail'in soykırım yaptığını belirtti. İspanya'nın, Gazze'deki durumu durdurmak ve Filistin halkına destek olmak için hemen yürürlüğe girecek 9 ek eylem kararı aldığını açıkladı.
SİLAH AMBARGOSU VE DİĞER YAPTIRIMLAR
İlk yaptırımın İsrail'e yönelik silah ambargosu olacağını belirten Sanchez, Ekim 2023'ten beri fiilen yürürlükte olan ambargonun yasal olarak pekiştirileceğini söyledi. Bu kararname, İsrail'e silah, mühimmat ve askeri teçhizat alım satımını yasal ve kalıcı olarak yasaklayacak. Ayrıca, İsrail silahlı kuvvetlerine yakıt taşıyan gemilerin İspanya limanlarından geçişinin ve İsrail'e yönelik savunma malzemesi taşıyan tüm uçakların İspanya deniz ve hava yolundan geçişinin yasaklandığını duyurdu. Gazze Şeridi'nde soykırım, insan hakları ihlalleri ve savaş suçlarına doğrudan katılan tüm kişilerin İspanya'ya girişi de yasaklanacak. Bu yaptırımın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve tüm hükümet üyelerini kapsaması öngörülüyor. Diğer yaptırımlar arasında, İsraillilerin gasbettiği Filistin topraklarından ürün ithalatının yasaklanması, bu topraklarda ikamet eden İspanyol vatandaşlarına yönelik konsolosluk hizmetlerinin kısıtlanması, Filistin Devleti ile işbirliğinin artırılması, Refah Sınır Kapısı'ndaki AB yardım misyonunda ve bir dizi projede personel sayısının artırılması, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) yapılan katkının 10 milyon avro artırılması ve Gazze'ye yönelik insani yardım ve işbirliğinin 150 milyon euroya çıkarılması yer alıyor. Sanchez'in açıkladığı İsrail'e yaptırım kararlarının yarın yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında onaylanarak hemen yürürlüğe girmesi öngörülüyor.


