Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, üreticileri doğrudan ilgilendiren önemli bir düzenlemeyi kamuoyuyla paylaştı. Bolat, Hal Yasası değişikliğine ilişkin kanun teklifi tasarısının görüşe açıldığını duyurdu. Tasarıda, üretici birliklerinin hallerdeki payının yüzde 20'den yüzde 40'a çıkarılması, bu birliklere özel hal ve pazar yerleri ayrılması, yeni hallerin kurulmasına mali destek verilmesi ile depolama ve soğuk zincir taşımaların desteklenmesi gibi hükümlerin yer aldığını belirtti.
E-TİCARETTE REKABET DENGESİ SAĞLANDI
Bakan Bolat, e-ticaret ve dijital ticaretin payının yüzde 20'ye ulaştığını, Türkiye'de yaklaşık 3 trilyon liralık bir hacme sahip olduğunu ve perakende e-ticaretin 1,6 trilyon lira tutarında gerçekleştiğini açıkladı. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla içinde e-ticaretin payının yüzde 6,5'a ulaştığını ve bu yılın ilk dokuz ayında 11,4 milyar dolar doğrudan yatırım geldiğini ifade etti. Ayrıca, e-ticaret sektörüne 4 yeni oyuncunun katıldığını ve getirilen düzenlemeyle hiçbir pazar yerinin toplam payının yüzde 20'sini aşmamasının sağlandığını vurguladı.
DENETİMLER VE REKABET İHLALLERİNE CEZA
Perakende Ticaret Kanunu'nun sıkı bir şekilde uygulandığını ve 29 Mayıs 2024'teki değişiklikle zincir marketlere yeni sorumluluklar getirildiğini anımsatan Bolat, işletmelerin açılış veya kapanış saatlerinin valilikler tarafından meslek odalarıyla istişare edilerek belirlenebildiğini kaydetti. 2020'nin başından beri 1 milyon 848 bin 780 yeni esnaf işletmesi kurulduğunu ve 678 bin 211 kapanış gerçekleştiğini, her kapanan şirkete karşı 3,87 yeni şirket kurulduğunu açıkladı. Rekabet Kurumu'nun gıda, sigorta, finans, inşaat ve kimyasal ürünler alanında hizmet gösteren 212 firmaya 12,5 milyar TL idari para cezası uyguladığını da paylaştı.
BOLAT'TAN VELİ AĞBABA'YA SERT YANIT
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın antrepo ruhsatı konusundaki eleştirilerine cevap veren Bakan Bolat, 'Ali Mahir Bey, bağırarak çağırarak üste çıkacağını zannediyor ama bu olsa olsa yavuz hırsız ev sahibini bastırır mantığından bir hamle' dedi. 'Sen kendini bizimle karıştırma, Veli Ağbaba'nın şeceresi de belli, bizim şeceremiz de belli' ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıl TBMM'de temizlik personelince bir market poşeti içinde bulunan 250 bin doların Ağbaba'ya ait olduğu iddia edilmişti.


