EKONOMİ
Yayınlanma : 20 Aralık 2025 10:40

Türkiye, Filistin'e hurma ihracatında kotayı 7 bin tona çıkardı

Türkiye, Filistin'e hurma ihracatında kotayı 7 bin tona çıkardı
Türkiye, Filistin ile Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında hurma ihracat kotasını 7 bin tona yükseltti. Yeni düzenlemelerle Filistin ekonomisine destek amaçlanıyor.

Türkiye ile Filistin arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında, Filistin ekonomisine destek amacıyla yeni kararlar alındı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla, Filistin'den Türkiye'ye yapılan hurma ihracatında kota önemli ölçüde artırıldı.

KOTA 7 BİN TONA YÜKSELDİ

Bu yeni düzenlemeyle birlikte, Filistin'e sağlanan hurma ihracat kotası 5 bin tondan 7 bin tona çıkarıldı. Yaklaşık iki buçuk yıl önce 1000 ton olan bu kota, Filistin lehine kademeli olarak bu seviyeye ulaştırılmış oldu. Bu adımın, Filistin ekonomisi için büyük önem taşıyan ürünlerde tarife kontenjanlarını iyileştirmeyi hedeflediği belirtildi.

MENŞE KURALLARINDA ESNEKLİK SAĞLANDI

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, anlaşmanın menşe protokolünün de güncellendiği duyuruldu. Buna göre, Filistin menşeli ürünlerin Türkiye'de ara malı olarak kullanılması durumunda daha esnek menşe kurallarından yararlanılması mümkün olacak. Bu düzenlemelerle birlikte, Türkiye'nin ekonomik alanda da Filistin halkının yanında olmaya devam edeceği vurgulandı.