GÜNDEM
Yayınlanma : 07 Ekim 2025 07:17

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: THY, kadın pilot oranında dünya lideri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: THY, kadın pilot oranında dünya lideri
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, THY'nin kadın pilot oranında dünya lideri olduğunu ve son 20 yılda bu sayıyı 50 kat artırdıklarını açıkladı. Türk Hava Yolları, 2033'e kadar filosunu 813 uçağa çıkarmayı hedefliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Aydın Çıldır Havalimanı'nda düzenlenen Türk Hava Yolları (THY) Pilot Mezuniyet Töreni'ne katıldı. Bakan Uraloğlu, törende yaptığı konuşmada, bayrağımızı 120'den fazla ülkede dalgalandıran THY'nin, en fazla ülkeye uçan havayolu olma başarısını, kendisi gibi özverili pilotlarla elde ettiğini vurguladı. THY'nin, aynı zamanda dünyada en fazla kadın pilota sahip olmasıyla da gurur kaynağı olduğunu belirten Uraloğlu, son 20 yılda hayata geçirilen stratejik programlarla kadın pilot sayısını 50 kat artırdıklarını ifade etti.

KADIN PİLOT ORANINDA BÜYÜK BAŞARI

Bakan Uraloğlu, dünya genelinde çoğu hava yolunda kadın pilot oranının yüzde 5 seviyesindeyken, bu oranın Türkiye'de yüzde 9'lara ulaştığını dile getirdi. Eğitimlerle kadın pilot oranının hızla artacağına inandığını söyleyen Uraloğlu, uçuş akademisinin kadınlara fırsat eşitliği sunan vizyoner yaklaşımının bu başarıda büyük rol oynadığını belirtti. Uraloğlu, "Bugüne kadar verilen 1950 mezundan 180'inin, şu an eğitim gören 560 öğrenciden 73'ünün kadın olması bu vizyonun en güçlü göstergesi" dedi.

THY FİLOSU VE MEZUN KAPASİTESİ ARTACAK

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat da konuşmasında, dünyanın en fazla ülkesine uçan hava yolu olarak filoya 500'üncü uçağı katmaya hazırlandıklarını aktardı. Bolat, THY markasının havacılık sektöründe ortalamanın üzerinde büyüdüğünü ve akademinin başarı oranının yüzde 95 olduğunu kaydetti. Bolat, "Yüzüncü yılımızı kutlayacağımız 2033 yılında filomuzu 813'e, akademimizin mezun kapasitesini de 600'e çıkarmayı hedefliyoruz. Şu an 78 olan ve yıl sonunda 90'a ulaşacak olan uçuş öğretmenlerimizin ve eğitmenlerimizin sayısını ise 2033 yılında 130'a çıkaracağız" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından 51 mezun kep attı.