EKONOMİ
Yayınlanma : 19 Eylül 2025 16:57

2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı: Türkiye'de 50 bin kooperatif, 4 milyon üye

2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı: Türkiye'de 50 bin kooperatif, 4 milyon üye
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen "2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı-Türkiye Kooperatifler Buluşması"nda, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'deki kooperatiflerin sayısı ve ekonomik katkıları hakkında önemli açıklamalar yaptı. 50 binden

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı-Türkiye Kooperatifler Buluşması"na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katıldı.

Ticaret Bakanı Bolat'ın Açıklamaları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, kooperatiflerin yerel kalkınmaya büyük katkı sağladığını ve maliyetleri düşürdüğünü belirtti. Türkiye'de toplam 50 bin 78 kooperatif bulunduğunu ve üye sayısının 4 milyon 662 bine ulaştığını açıkladı. Bu kooperatiflerin 40'a yakın farklı sektörde faaliyet gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı

Bakan Bolat, 2025-2029 Dönemi Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını duyurdu. KOOP-DES Programı kapsamında 772 kooperatife 826 proje için hibe desteği sağlandığını ve kooperatiflerin ihracattaki başarısını vurguladı. 2019'da 2 bin 12 olan ihracat yapan kooperatif sayısının hızla arttığını ve geçen yıl 96,5 milyon dolarlık ihracata ulaştığını, bu yıl ağustos sonu itibarıyla ise 68 milyon doları aştığını belirtti.

Esnafa Verilen Destekler

Bakan Bolat, AK Parti döneminde esnafa 674 milyar lira destek sağlandığını ve esnaf, sanatkar ve kefalet kooperatiflerinin sayısının 2002'deki 402'den 1000'i aştığını ifade etti. Kooperatiflerin dayanışma ruhunun temsilcisi olduğunu ve ekonomik kalkınmaya büyük destek sağladığını vurgulayarak, hükümetin kooperatifçiliği desteklediğini belirtti.