BİLİM VE TEKNOLOJİ
Yayınlanma : 26 Ocak 2026 21:00

Arktik Bölgesi'nde yeni bir aşırı hava dönemi başladı: Geri dönmek zor görünüyor

Arktik Bölgesi'nde yeni bir aşırı hava dönemi başladı: Geri dönmek zor görünüyor
Kuzey Kutup Bölgesi, iklim değişikliği nedeniyle geri dönüşü zor bir aşırı hava dönemine girdi. Araştırmalar, bu durumun ekosistemler üzerinde yıkıcı etkileri olabileceğini gösteriyor.

Bilim insanları, Kuzey Kutup Bölgesi'nin iklim değişikliğinin etkisiyle geri dönüşü zor bir döneme girdiğini belirtiyor.

Aşırı hava olayları artıyor

Uluslararası bir araştırma ekibi, dünyanın en kuzeyinde aşırı hava olaylarının belirgin bir şekilde arttığını ve bu artışın artık kalıcı bir düzene dönüştüğünü ortaya koydu. Science Advances dergisinde yayımlanan çalışma, 70 yılı aşkın iklim verisini analiz ederek Arktik’te yeni bir aşırı hava rejiminin başladığını gösterdi. Özellikle son 30 yılda, daha önce hiç aşırı hava yaşamamış bölgelerde bile sıcak hava dalgaları, kuraklık ve olağandışı kar koşulları görülmeye başlandı.

Yeni bir aşırı hava çağı

Sheffield Üniversitesi’nden ekolojist Prof. Gareth Phoenix, bulguların ciddiyetine dikkat çekerek, Arktik’te aşırı hava olaylarının sıklığının keskin bir şekilde arttığını söyledi. Bu durum, bölgenin üçte birinde bu olayların son zamanlarda ortaya çıkmasıyla Arktik’in daha önce hiç deneyimlemediği yeni bir aşırı hava çağına girdiği anlamına geliyor. Araştırmacılar, aylık ortalamalara yansımayan kısa süreli ama yıkıcı aşırı olaylara odaklandı.

Ekosistemler tehlikede

Araştırma, Arktik bitki ve hayvan türlerinin ani ve uç hava koşullarına uyum sağlama yeteneğinin sınırlı olduğunu vurguladı. Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü’nden iklim bilimci Juha Aalto, mevsimselliğin Arktik ekosistemler için hayati önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, aşırı hava olaylarının bitki örtüsündeki kaybı artırarak karbon dengesini bozduğuna dikkat çekildi. Bu durum, küresel iklim sistemi üzerinde zincirleme etkilere yol açabilir.