GÜNDEM
Yayınlanma : 12 Kasım 2025 08:18

Türkiye'nin 81 ilinde doğal gaz coşkusu: 22 milyon aboneye ulaşıldı!

Türkiye'nin 81 ilinde doğal gaz coşkusu: 22 milyon aboneye ulaşıldı!
Türkiye'de doğal gaz 81 ile ulaştı, abone sayısı 22 milyona yükseldi. 2025'te 15.600 km hat inşa edilirken, 2028'de 16 milyon hane yerli doğal gaz kullanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2002'de ortaya koyduğu 'Türkiye'deki bütün illere doğal gaz götürülmesi' hedefinin başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. Bakan Bayraktar, bugün itibariyle Türkiye'nin 81 ilinde doğal gaz bulunduğunu belirterek bu tarihi başarının altını çizdi.

243 BİN KİLOMETRELİK DEV ŞEBEKE

Bakan Bayraktar, 2002 yılında sadece 5 ilde ve 57 yerleşim yerinde olan doğal gazın, inşa edilen 243 bin kilometrelik iletim ve dağıtım şebekesiyle 81 ile, 950 yerleşim yerine ve 229 Organize Sanayi Bölgesi'ne ulaştırıldığını açıkladı. 2002'de 1,3 milyon olan doğal gaz abone sayısının bugün itibariyle 22 milyona yükseldiğini vurgulayan Bayraktar, Türkiye'nin her köşesine doğal gaz götürmek için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

REKOR YATIRIM VE HEDEFLER

Sadece 2025 yılında 15 bin 600 kilometre doğal gaz dağıtım ve iletim hattı inşa edildiğini belirten Bayraktar, son bir yılda 51 yerleşim yerine doğal gaz arzı sağlandığını ve Türkiye genelinde konut abone sayısının yaklaşık 1 milyon arttığını duyurdu. Şu anda Türkiye nüfusunun yüzde 85'ine doğal gaz kullanma imkânı sağlandığını kaydeden Bakan, doğal gaz ulaştırılan yerleşim yeri sayısını 2025 sonunda 973'e çıkaracaklarını açıkladı.

ÇEVRESEL KAZANIM VE YERLİ ÜRETİM

Doğal gazın vatandaşlara sadece bir enerji kaynağı değil, yaşam konforu ve şehirlerde yüksek hava kalitesi de sağladığını vurgulayan Bayraktar, gerçekleştirilen doğal gaz dönüşümü sayesinde yıllık 34 milyon ton karbon emisyonunun engellendiğini ve kükürt kaynaklı kirlilik oluşumunun önlendiğini belirtti. Yerli doğal gazın ekonomiye kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Bakan, halihazırda 4 milyon hanenin yerli doğal gazı kullandığını, 2028'de bunu 4 katına çıkararak 16 milyon hanenin yerli doğal gazı kullanmasının sağlanacağını açıkladı.