GÜNDEM
Yayınlanma : 30 Ekim 2025 10:42
Düzenleme : 30 Ekim 2025 11:33

Zakir Avşar duyurdu: Dijital dünyada çocuk hakları için tarihi adım!

Zakir Avşar duyurdu: Dijital dünyada çocuk hakları için tarihi adım!
Prof. Dr. Zakir Avşar, dijital çağda çocuk haklarını koruma altına alan yeni sözleşmeyi "tarihi bir gelişme" olarak nitelendirdi. Türkiyenin küresel ölçekte örnek bir vizyon ortaya koyduğunu belirtti.

Prof. Dr. Zakir Avşar, dijital çağda çocukların korunması adına atılan adımı, sözleşmenin önemine vurgu yaparak tarihi bir gelişme olarak nitelendirdi.

DİJİTAL DÜNYA HEM FIRSAT HEM TEHDİT BARINDIRIYOR

Avşar, dijital teknolojilerin çocukların yaşamında giderek daha fazla yer tuttuğuna işaret ederek, bu alanın hem benzersiz fırsatlar hem de ciddi riskler barındırdığını belirtti. İnternet, sosyal medya ve çevrim içi oyunların çocuklara bilgiye erişim, yaratıcılık ve sosyalleşme imkânı sunduğunu ifade eden Avşar, siber zorbalık, dijital bağımlılık ve mahremiyet ihlali gibi tehditlerin de mevcut olduğunu söyledi.

ÇOCUKLAR İÇİN YENİ BİR KORUMA ÇERÇEVESİ

1989 tarihli BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, internetin henüz yaygınlaşmadığı bir dönemde hazırlandığını hatırlatan Avşar, yeni sözleşmenin dijital çağın gerekliliklerini karşılamak üzere geliştirildiğini ifade etti. Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, çocukların çevrim içi ortamlarda güvenliğini sağlamak ve haklarını korumak amacıyla hazırlanmış çok taraflı bir metin olduğunu belirtti. Avşar, belgenin yalnızca hukuki değil, toplumsal bir çağrı niteliği taşıdığını vurguladı. Avşar, dijital dünyada çocukları korumanın sadece devletin değil, ailelerin, eğitimcilerin ve teknoloji şirketlerinin ortak sorumluluğu olduğunu belirtti. Çocukların dijital riskler konusunda bilinçlendirilmesi, ebeveynlerin rehberlik edici bir rol üstlenmesi ve okullarda dijital vatandaşlık eğitiminin müfredata eklenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, çocukların dijital dünyada korunmalarının yanı sıra özgür, yaratıcı ve güçlü bireyler olarak var olabilmelerinin de hedeflenmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin bu alanda öncü bir adım attığını belirterek, “Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi, Türkiye’nin küresel ölçekte örnek bir vizyon ortaya koyduğunu gösteriyor” dedi.

Muharrem Seren 

TGF Basın Kurulu Üyesi 

www.avrupahaber.net